Hitta rätt rutt med tåg

Att ta tåget till kontinenten är härligt men det kan vara lite problematiskt att hitta rätt rutt. Dessutom är det inte lätt att på egen hand boka biljetter på ett och samma ställe för en längre resa med flera byten. Trots att det växt fram en mängd bokningssajter och vissa av dem är specialiserade för tåg så är det svårt att hitta en smidig resa hela vägen som också kan bokas som en helhet. 

För längre tågresor med flera byten är vår rekommendation att kontakta en resebyrå som kan tågresor alternativt att dela upp resan i etapper och själv - eller med hjälp av tågentusiaster - leta upp lämpliga avgångar för varje etapp och boka dem var för sig. Se bara till att ha tillräckligt med luft mellan avgångarna eller passa på att göra ett stopp över en dag eller natt.

I detta inlägg kan du kolla på korta klipp med tips från experter om bokning av tågresor och andra bra saker att tänka på för dig som ska åka tåg i Europa. Från SVT Nyheter i maj 2024.

Längre ner på sidan skriver vi om tågnördar, resebyråer med inriktning på tåg och lite om Interrailpass. Vi listar också ett antal bokningssajter som du kan prova om de kan hjälpa dig att hitta en bra rutt.

NAV FÖR TÅG OCH NATTÅG

Hamburg och Berlin är skandinavers naturliga nav för tåg vidare ut i Europa. Dessutom går snabbtåg till Tysklands större städer härifrån och nattåg till många fina städer i hela Europa. 

Nattågen från Hamburg går direkt till bland annat München, Wien, Salzburg, Innsbruck, Zürich och Basel. Många orter i alperna nås lätt härifrån. Om man nu inte vill åka vidare mot Milano, Rom, Venedig eller någon liten mysig undangömd by någonstans förstås. Från Berlin går nattåg till Paris, Bryssel, Wien, Zürich och Budapest.

 SJ (dagligen) och Snälltåget (del av året) kör nattåg från Stockholm till Hamburg och Berlin. Det går att hoppa på nattåget i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Lund och Malmö. Du som åker från en ort som inte ligger utefter den tåglinjen kan ta dig till lämplig ort på vägen till Malmö och hoppa på nattåget där på kvällen. Det går såklart också fint att åka dagtåg till Köpenhamn och övernatta där eller fortsätta direkt till Hamburg eller Berlin.

Under vintersäsongen kör Snälltåget nattåg från Malmö till Innsbruck, varifrån du når många fina orter i österikiska alperna.

Nattågen i Europa har verkligen fått en renässans de senaste åren. Back-onTrack.eu, som jobbar för fler nattågslinjer, finns en interaktiv karta över alla nattågsförbindelser i Europa 2024. På nachtzug.net (på svenska) finns en lista över nattågslinjer samt matnyttiga tips, reseberättelser och tidtabeller för nattåg i Europa. 

2016 tog ÖBB (Österrikes statliga tågbolag) över Deutsche Bahns nattågstrafik med sovvagnar och döpte verksamheten till Nightjet. Här finns en karta över alla ÖBB:s linjer med nattåg och här finns information och länkar till bolag som ÖBB:s nattåg samarbetar med. 

Arbetet med att bygga en tåg- och biltunnel mellan Rödby och Puttgarden startade år 2020 och den planeras vara färdig att öppna 2029. Då kommer sträckan Köpenhamn - Hamburg att ta runt 2,5 timmar jämfört med dagens runt 5 timmar vilket blir ett lyft, framför allt för alla som åker dagtåg. 

NÅGRA RESEBYRÅER MED INRIKTNING PÅ TÅGRESOR

INSPIRATION OCH HJÄLP FÖR TÅGRESENÄRER

Sajten Rail.cc som drivs ideellt av tågentusiaster är till god hjälp med att hitta rätt rutt med tåg och de hänvisar till var du kan boka biljetter och köpa Interrailpass, men de säljer inget själva. Vi använder oftast Rail.cc när vi tar fram klimatsmarta semestertips som innehåller tågresor i Europa.

Tågsemester är en mycket aktiv och inspirerande Facebookgrupp för tågresenärer. När du blivit medlem kan du också hitta en mängd informativa dokument som grundarna och medlemmarna tagit fram för att stimulera tågsemestrande, bland annat ett samlingsdokument som innehåller massa värdefull information för planering av tågresor utomlands - länkar, tips på tågturer, tips om bokning med mera. 

The Man in Seat 61 är en tågnörd som bland annat tipsar om de bästa rutterna över hela världen och hur biljetter kan bokas.

RailDude är ett tågresenärscommunity där du får svar på dina frågor av engagerade tågresenärer.

INTERRAILPASS

Interrailpasset är en färdbiljett som gör det smidigt och billigt att resa runt i Europa på nästan alla tåg. Interrailkortet gäller i 33 länder och ger tillgång till 40 000 destinationer. Du kan använda ditt Interrailpass för att hoppa på det tåg du känner passar dig bäst. På en del tåg behövs det en särskild platsreservation, men med Interrailpass får du rabatterat pris på tågen där platsreservationer behövs. För ungdomar upp till 27 år och för personer över 60 år är Interrailpasset rabatterat. För barn under 12 år är Interrailpasset gratis i sällskap av vuxen person. Interrailpass säljs av resebyråer, sajter som säljer biljetter och på Interrail.eu

HITTA RÄTT RUTT MED BOKNINGSSAJTER?

Som sagt är det svårt att hitta bokningssajter som klarar mer komplicerade rutter med tåg. Det är  lurigt att rekommendera någon särskild eftersom vissa kan vara bra på vissa rutter och kass på andra. En del missar nattåg och andra missar bra bytesmöjligheter. Du kan prova sajterna nedan och se om någon hittar en bra rutt - vilket inte är helt säkert. Om du inte hittar bra rutt kan du dela upp resan i etapper och söka igen.

I mars 2024 provade vi att hitta tågresa från Stockholm till Barcelona med 8 olika bokningssajter. Det finns två bra rutter på sträckan. Vår favorit är nattåg Stockholm - Berlin, en dag att utforska staden, sedan nattåg till Paris och vidare med snabbtåg till Barcelona samma dag eller nästa.

Den andra rutten går med nattåg Stockholm - Hamburg, dagtåg Hamburg - Paris med byte i Köln, övernattning i Paris och snabbtåg till Barcelona nästa dag. 

Allaboard - hittar resan via Paris med nattåg Stockholm - Hamburg, men inte den via Berlin.

Happy Rail - hittar resa med dagtåg med 8 byten.

Omio - hittade inga tågresor.

Raileurope -  hittar resa med dagtåg med 9 byten.

Railtic - hittar ingen resa.

Rome2Rio - hittar dagtåg med 5 byten, men de brukar kunna hitta bra rutter...

Trainline - hittar ingen resa.

Trainplanet - hittar resa med dagtåg med 9 byten.