Hitta rätt rutt med tåg

Att ta tåget till kontinenten är härligt men det kan vara lite problematiskt att boka biljetter på ett ställe för en hel resa med flera byten. Trots att det växt fram en mängd bokningssajter och vissa av dem är specialiserade för tåg så är det ofta svårt att hitta en smidig resa hela vägen som kan bokas som en helhet. Vår rekommendation är att kontakta en resebyrå som kan tågresor eller själv leta upp en lämplig avgång för varje etapp och boka dem var för sig. Längre ner på sidan tipsar vi om resebyråer med inriktning på tåg, länkar med inspiration för tågresenärer och lite information om Interrailpass. Vi har också testat ett antal bokningssajter.

Resan ut i Europa går lämpligast med tåg via Malmö och Hamburg - i alla fall för alla som sover bra på tåg. Från Stockholm kör SJ och Snälltåget (del av året) nattåg till Hamburg som är lämpligt att hoppa på på stationer på väg till ner till Malmö. Du som åker från en ort som inte ligger utefter den tåglinjen kan ta dig till Malmö och sedan åka vidare med nattåget sent på kvällen. Det går såklart också fint att åka dagtåg till Köpenhamn och övernatta där på vägen eller fortsätta direkt till Hamburg.

Hamburg är skandinavers naturliga nav för nattåg vidare ut i Europa. Dessutom går snabbtåg till Tysklands större städer och du kan byta och lätt komma vidare till exempelvis Amsterdam, Bryssel, Paris och London. Nattågen från Hamburg går direkt till bland annat München, Wien, Salzburg, Innsbruck, Zürich och Basel. Många orter i alperna nås lätt härifrån. Om man nu inte vill åka vidare mot Milano, Rom, Venedig eller någon liten mysig undangömd by någonstans förstås. 

2016 tog ÖBB (Österrikes statliga tågbolag) över Deutsche Bahns nattågstrafik med sovvagnar och döpte verksamheten till Nightjet. Här finns en karta över alla ÖBB:s linjer med nattåg och här finns information och länkar till bolag som ÖBB:s nattåg samarbetar med. På rail.cc finns en komplett lista på alla nattågslinjer i Europa och mängder med matnyttiga tips om nattåg (och andra tågresor).

Arbetet med att bygga en tunnel mellan Rödby och Puttgarden är påbörjat och den planeras vara färdig att öppna 2029. Då kommer sträckan Köpenhamn - Hamburg att ta runt 2,5 timmar jämfört med dagens knappt 5 timmar, vilket blir ett lyft för alla som åker dagtåg.

Några resebyråer med inriktning på tågresor utomlands

Inspiration och hjälp för tågresenärer

Tågsemester är en mycket aktiv och inspirerande Facebookgrupp för tågresenärer. När du blivit medlem kan du också hitta en mängd informativa dokument som grundarna och medlemmarna tagit fram för att stimulera tågsemestrande, bland annat ett samlingsdokument som innehåller massa värdefull information för planering av tågresor utomlands - länkar, tips på tågturer, tips om bokning med mera. De som står bakom gruppen driver också sidan Tågsemester.nu och ordnar via den tågresor, säljer interrailkort och bloggar om tågresor.

The Man in Seat 61 är en tågnörd som bland annat tipsar om bästa rutterna över hela världen och hur biljetter kan bokas.

Sajten Rail.cc - som drivs ideellt av tågentusiaster - är till god hjälp då du vill dela upp en längre resa i etapper och hänvisar till var du kan boka biljetter och köpa Interrailpass, men de säljer inget själva. Vi använder rail.cc när vi tar fram klimatsmarta semestertips som innehåller tågresor i Europa.

Interrailpass

Interrailpasset är en färdbiljett som gör det smidigt och billigt att resa runt i Europa på nästan alla tåg. Interrailkortet gäller i 33 länder och ger tillgång till 40 000 destinationer. Du kan använda ditt Interrailpass för att hoppa på det tåg du känner passar dig bäst. På en del tåg behövs det en särskild platsreservation, men med Interrailpass får du rabatterat pris på tågen där platsreservationer behövs. För ungdomar upp till 27 år och för personer över 60 år är Interrailpasset rabatterat. För barn under 12 år är Interrailpasset gratis i sällskap av vuxen person. Interrailpass säljs av resebyråer, sajter som säljer biljetter och på Interrail.eu

Hitta rätt rutt med bokningssajter?

Under 2022 testade vi 7 st bokningssajter genom att söka en tågresa från Hamburg till Rom ett specifikt datum. Här följer resultatet:

Railtic är en specialiserad digital tågresebyra och de ger flera förslag på rutter. Bland dem en bekväm resa på c:a 19 timmar med avgång Hamburg 14:01, byte till nattåg i München som är framme i Rom 09:10. Sajten är enkel att hantera och på svenska.

Trainplanet hittar hittar samma resa som ovan. Sajten är på svenska och enkel att hantera. Var noga med att ange önskad avresetid så att alla resor hittas.

Rome2Rio är en sajt på engelska som också visar resor med flyg, buss, färja och bil samt möjliga kombinationer av olika färdmedel, vilket ingen av de andra sajterna gör. Vid sökning hittar sajten bland annat resan ovan. Rome2Rio verkar ha tillgång till alla möjliga avgångar för de olika färdmedlen.

Greentickets visar resor med tåg, bil och flyg samt priser. Dessutom ges en beräkning av klimatpåverkan för resan som vi undrar över eftersom vi i sökningen inte kunde ange hur många som ska åka eller ens om det är tur och retur. De hittar också tågresan ovan, men sajten är på engelska samt lite knölig och verkar ofärdig.

Trainline visar resor med tåg och buss. De hittar inte nattåget som sajterna ovan utan föreslår en resa knappt 16 timmar med dagtåg från Hamburg 07:01 med byte i München och Bologna med ankomst Rom 22:40. Det är lite knöligt att få fram information om byten, men sajten är på svenska.

Allaboard är på engelska och visar “expertens förslag” som innehåller en övernattning i München, vilket i sig kan vara trevligt, men då vi avböjer detta hittar sajten inga tågresor vidare till Rom.

Omio (som SJ samarbetar med kring tåg utomlands) finns på svenska men hittar inte några tåg från Hamburg till Rom men föreslår istället flera olika flygresor.