24 / 04 / 2024
3 kommentarer

Nya Klimatsmart Semester är här!

Klimatsmart semester har sedan 2018 funnits för att ge möjlighet att jämföra klimatpåverkan från olika semesterresor. I den nya 4:e versionen som släpptes i maj 2024 har Klimatsmart Semester fått ny design, fler funktioner och är uppdaterad med senaste utsläppsdata. 

Nya utsläppsberäkningar

I takt med att teknik och drivmedel utvecklas så förändras utsläppen från färdmedel och boenden. I den nya versionen har vi därför lagt in de senaste utsläppssiffrorna. I klimatberäkningen för resa med bil inkluderas nu även utsläpp i samband med produktion av bilar (inklusive tillverkning av batterier). Detta ger en mer rättvis jämförelse mellan elbilar, fossilbilar och andra färdmedel. En roadtrip med elbil är betydligt mer klimatsmart än fossilbil och flyg, men tåg är fortfarande bäst i de flesta fall!

Följ nyhetsflödet och kommunicera med oss

Håll dig uppdaterad om det senaste inom hållbart resande. Vi lägger löpande upp nyheter inom turism & klimat i vårt nya Magasin. Du kan också kommentera inlägg och du får gärna dela med dig av egna tips på klimatsmarta semestrar så vi kan sprida dem och inspirera andra. Prenumerera på nyhetsbrev och följ oss i sociala medier så missar du inget.

Testa klimatnyttan med biobaserat bränsle för flyg, buss och tåg

Du kan nu, utöver klass, nu också välja 100% biobränsle samt biobränsle för tåg och buss. I den nya versionen går det också att välja färjeresa med eller utan bil.

Klimatberäkna rundturer och få svar på vanliga frågor 

Nu finns en så kallad via-funktion som ger möjlighet att klimatkalkylera rundturer och lägga in stopp som inte bara innebär att åka raka vägen till och från A till B.

Vi har även tagit fram en FAQ-sida där vi ger svar på frekvent förekommande frågor kring Klimatsmart Semester. 


Klimatsmart semester är forskningsbaserat och drivs utan vinstintresse tack vare finansiering från offentliga organisationer inom turism samt via forskningsprojekt. Denna 4:e version har möjliggjorts via finansiering från Turistrådet Västsverige, Energimyndigheten (via ett projekt inom KTH), Chalmers Tekniska Högskola, Centrum för Turism vid Göteborgs Universitet, samt Mistra Sustainable Consumption.