15 / 01 / 2024
0 kommentarer

Fler väljer tåget före flyget i Spanien

På flera sträckor i Spanien tar tåget passagerare från flyget. Framför allt är detta en följd av att strategisk planering och finansiering har lett till väl fungerande höghastigetståg på flera populära rutter, men också att operatörer med lågprisprofil har samarbetat med Renfe, Spaniens statliga tågbolag. 

Spaniens höghastighetsnät är det största i Europa och det näst största i världen, efter Kina. De har lyckats genomföra detta med betydligt lägre kostnader än i övriga EU-länder. Underhållskostnaderna är också lägre i jämförelser. Sammantaget är Spanien det tredje landet i världen när det gäller lägsta kostnad per kilometer.

Nätet med höghastighetståg sträcker sig från Madrid till bland annat till Barcelona, Valencia och Alicante i öster, Malaga och Sevilla i söder, samt Leon, Salamanca, Santiago de Compostela och A Coruña i nordost. Från Barcelona till Paris tar tåget runt 6,5 timmar.

2022 reste nästan 24 miljoner med höghastighetståg i Spanien och det var en ökning med 76% fjämfört med 2021. På sträckan mellan Madrid och Barcelona valde 78% av resenärerna tåget, en ökning från 64% 2021. Priserna minskade med 43% mellan 2019 och 2022. Mellan Madrid och Valencia har andelen resenärer som åker tåg istället för att flyga ökat från 86% till 90. 

Utöver effektivt resande med tåg erbjuder Spanien ett antal annorlunda, nostalgiska  och ibland mycket lyxiga tågupplevelser. Läs om 8 spännande tågturer i Spanien